Táto webová stránka používa súbory cookie, aby ste pri jej návšteve mali čo najlepší zážitok. Pre viac informácií si prečítajte naše Zásady ochrany osobných údajov. Ak si želáte akceptovať použitie nepodstatných súborov cookie, kliknite na tlačidlo "Súhlasím"
ZamietnuťSúhlasím
Tipy na úpravu dispozície v kuchyni podľa FENG SHUI
Autor: Denisa Mišinská / DM dizajn
Zámerom Feng Shui je čo najväčšia optimalizácia každej situácie v interiéri. Pomáha nám nájsť spôsoby, ako na maximum využiť rezervy našich bytov a pracovísk, pričom je častokrát možné dosiahnuť nápravu jednoducho a s minimálnymi výdavkami na realizáciu. Samozrejme je potrebné, aby sme praktické podnety prispôsobili našim konkrétnym potrebám, čo v praxi znamená, že je dôležité podporiť energiu v priestore takými predmetmi, ktoré súvisia s našou kultúrou.
Kuchyňa je druhou najdôležitejšou miestnosťou bytu alebo domu. Prebieha tu príprava jedla, ktoré svojou kvalitou drží existenciu a zdravie všetkých členov rodiny.
Najdôležitejšie podľa Feng Shui je umiestnenie sporáka. Na sporáku totiž prebiehajú "ohnivé procesy", ktorými vzniká jedlo. Kuchár by sa mal pri sporáku cítiť čo najlepšie a najbezpečnejšie, pretože vibrácie ktoré vysiela pri príprave sa pretavia aj do jedla.
ohnivé prvky / umiestnenie sporáku
Sporák by mal byť umiestnený tak, aby ste mali prehľad v kuchyni. Keď za sebou máte stenu, pôsobíte dojmom sily. Ak pracujete chrbtom k dverám, môžete priestor stabilizovať pomocou zrkadla ako zásteny za varnou plochou. Budete tak mať prehľad o tom, kto vstúpil do miestnosti.
Sporák (energia ohňa) a drez (energia vody) by nemali byť umiestnené tesne vedľa seba pretože VODA hasí OHEŇ! Ak máte tieto pracovné plochy umiestnené blízko seba na energetickej úrovni to môže viesť k zdravotným problémom alebo k problémom s financiami. Je preto vhodné tieto dve plochy oddeliť nejakým dreveným predmetom alebo živou rastlinou. Týka sa to aj ostatných tepelných spotrebičov ako napríklad kávovar alebo rýchlovarná kanvica.
VODNÉ PRVKY / CHLADNIČKA, MRAZNIČKA, UMÝVAČKA, DREZ, KÁVOVAR, PRÁČKA..
Chladnička, mraznička, umývačka, umývadlo prípadne aj práčka tiež reprezentujú vodný prvok, a preto by mali byť od sporáka a ostatných tepelných spotrebičov oddelené drevom alebo rastlinou. Vytvoríte tak zdravé a kvalitné prúdenie energie v kuchyni a predídete možným problémom.
osvetlenie & farby
Kuchyňa by mala mať dostatok svetla a dobré odvetrávanie. Najvhodnejšie sú veľké okná, bohužiaľ, nie každý máme to šťastie mať kuchyňu s dostatkom prirodzeného svetla a výhľadom do pokojnej záhrady. Preto je dôležité dbať na kvalitné osvetlenie priestoru. Rovnako miesto na varenie a prípravu jedla je potrebné dobre osvetliť, čo najlepšie docielite osvetlením pod hornými skrinkami. Ak je súčasťou kuchyne aj jedáleň, je vhodné odlíšiť intenzitu svetla nad jedálenským stolom - to by malo byť v jedálni príjemnejšie, tlmenejšie..
Veľkú rolu pri voľbe farieb zohráva aj svetová strana, umiestnenie kuchyne v dome alebo byte a samozrejme miera presvetlenia miestnosti. V kuchynskom priestore je vhodné voliť svetlé tóny farieb - napr. tónované odtiene bielej v kombinácií so sýtymi odtieňmi zeme. Nabíjajú jedlo príjemnou a životu prospešnou energiou. Ohnivé farby navyše podporujú chuť do jedla a trávenie.
Jedáleň by z praktických dôvodov mala byť umiestnená hneď vedľa kuchyne. Ak je jedáleň súčasťou obývačky, je vhodné tento priestor nejakým spôsobom oddeliť napr. paravánom, rastlinou alebo zvonkohrou.. aby sa z domácich nestali "trvalí jedáci".
Najdôležitejšou časťou jedálne je jedálenský stôl. Je symbolom hojnosti a prosperity. Pozor si však dávajte na "trhliny" na rozťahovacích stoloch, pretože pôsobia rozdeľujúco. Rodina, ktorá sedí za takýmto stolom, môže medzi sebou pociťovať akúsi "priepasť". V tomto prípade pomôže obrus, ktorý trhlinu zakryje.